Gordijnen van Vision Arena hangen overal (zelfs op Curaçao)

Gordijnen van Vision Arena hangen overal (zelfs op Curaçao) 2020-10-31T11:11:32+01:00

Project omschrijving

In menig hotel, zorginstelling en hoofdkantoor zijn ze te vinden: de raambekleding van Vision Arena Woninginterieur uit Amsterdam. Onlangs nog werden de gordijnen geleverd voor het nieuwe hotel van Corendon op Curaçao. Ook in veel huishoudens hangen gordijnen en vitrage gemaakt van stoffen geleverd door dit familiebedrijf met Turkse roots. Vader Şimşek draait op de achtergrond nog steeds mee, broer Selim zit in de buitendienst en zoon Mustafa stuurt het bedrijf als manager aan.

De familie komt oorspronkelijk uit ‘textielland’ Turkije. Vader Şimşek, die net als zijn vader een naai- en textielachtergrond heeft, startte in 1999 samen met een aantal compagnons een groothandel in stoffen. In Amsterdam, op dezelfde locatie als waar Vision Arena nog steeds zit: op bedrijventerrein Sloterdijk.

Tot 2010 fungeerde het bedrijf als atelier en stoffengroothandel. Klanten waren voornamelijk stoffenwinkels en marktkooplui in de Randstad. Ook had het bedrijf acht winkels in vier grote steden. In 2011 gingen de compagnons uit elkaar. De zakenpartners gingen verder met de winkels, vader Şimşek met het atelier, de groothandel, het magazijn en showroom.

Manager en docent

Mustafa Şimşek had tot 2014 niet gedacht dat hij in de voetsporen van zijn vader en voorvaders zou treden. “Mijn grote passie is aardrijkskunde, de wereld verkennen”, vertelt de Amsterdammer. Hij studeerde in 2014 af aan de lerarenopleiding van de Hogeschool van Amsterdam. “Ik stond toen voor de keuze. Of aan de slag als docent aardrijkskunde of in het bedrijf van mijn vader stappen.” Het werd geen of-of, maar en-en: hij ging bij Vision Arena als manager aan de slag én bij een school in Amsterdam. En dat doet hij nog steeds.

Stoffenmarkt en projectmarkt

Met de komst van zoon Mustafa in het bedrijf gingen er wel wat zaken veranderen. “We besloten de showroom te sluiten en alleen als atelier en magazijn/groothandel verder te gaan”, licht hij toe. “Maar de grootste verandering was wel dat we ons naast de gordijnwinkels en stoffenmarkten meer op grotere projecten gingen richten.”

Al snel werden mooie projecten binnengehaald. “Onder meer mochten we een hotel van Corendon van vitrage en overgordijnen voorzien. Dat beviel zo goed, dat daarna nog een paar Corendonhotels volgden, waaronder hun nieuwste aanwinst op Curaçao. Daar hangen sinds juli onze op maat gemaakte vitrage en verduisterende gordijnen.”

Duizend rolgordijnen

Tot de clientèle van Vision Arena behoren verder meerdere hotels, zorginstellingen en klinkende namen als Nike (hoofdkantoor) en Booking.com (kantoor Leidseplein). In 2019 leverde Vision Arena maar liefst duizend rolgordijnen aan Woningbouwvereniging Amsterdam. “Normaal zou de levertijd van zo’n grote opdracht heel lang zijn. Onze grootste kracht is ons netwerk in binnen- en buitenland. Wij konden binnen twee weken alles leveren, met een minimaal foutpercentage. Slechts vier rolgordijnen kwamen terug.”

photo
photo
photo

Vision Arena heeft een eigen collectie stoffen. Die worden in het buitenland ingekocht, onder andere in Turkije, Duitsland en Italië. “We werken alleen met de beste stoffen”, vertelt Mustafa. Bij het bedrijf zit een groot atelier, waar naaisters aan het werk zijn die vitrage, vouwgordijnen, rolgordijnen en ‘gewone’ gordijnen op maat maken. Of ‘confectioneren’, zoals het in het jargon heet. “We kunnen bijna alles maken. Gordijnen van vijftien meter breed of vier meter hoog? Geen probleem”, lacht Mustafa. “Dat is meteen een van onze sterke kanten. We maken alles zelf, op ambachtelijke wijze. Bovendien hebben we een brede collectie stoffen en een grote voorraad, dus we kunnen snel leveren.” Ook zijn er vier interieurstylisten bij het bedrijf betrokken die vooral bij particuliere klanten ingezet worden.

Perfect maatwerk

Bij het familiebedrijf is geen sprake van een strenge hiërarchie: er is geen directeur. Wel heeft elke Şimşek zijn eigen rol. Zo verzorgt Mustafa als manager de administratie en boekhouding en is hij contactpersoon voor

photo
photo

projectmatige opdrachten. Broer Selim zit in de buitendienst en vader Şimşek doet de atelier- en confectiecontrole. “Zo weten we altijd zeker dat we precies leveren waar de klant om gevraagd heeft. Dat moet wel: we leveren maatwerk, dus het moet perfect zijn”, aldus Mustafa. Plannen voor de toekomst worden samen gesmeed. Zo staan er investeringen op de rol om bepaalde processen die nu nog handmatig gebeuren, te automatiseren. Ook wordt gezocht naar een extra bedrijfspand met showroom. “We willen de projectmarkt uitbreiden en laten zien wat we in huis hebben.”

Bedrijven en particulieren

Mustafa Şimşek kijkt uit naar het najaar: “Dan komt de nieuwe collectie stoffen binnen en gaan we kennismaken met nieuwe klanten. We verheugen ons op nieuwe projecten en samenwerkingsverbanden. En niet alleen grote en kleine bedrijven en instellingen, ook particulieren zijn bij ons van harte welkom.”

photo